Forskning

Det saknas inte digital teknik med potential att bidra till ökad hälsa. Den snabba utvecklingstakten ställer samtidigt stora krav på ökad kunskap om tjänsternas kvalitet, effekt och påverkan på hälso- och sjukvårdssystemet.

Ur ett behovsdrivet perspektiv kan forskningen bidra till att ge svar på många viktiga frågor. Från klinisk utvärdering av hur väl enskilda hälsoapplikationer fyller sitt syfte – till hur nya betalnings- och upphandlingsmodeller kan skapa förutsättningar för innovation.

Belyser både systemeffekter och den enskilda individen

Forskning är avgörande för att skapa en proaktiv och individanpassad vård och omsorg. Några viktiga forskningsområden som är centrala i relation till digital hälsoinnovation är:

  • Metoder och deras effekt: Olika metoder och arbetssätt behöver beforskas för att ge evidens för att de ger ett värde. Metoderna används som grund för det digitala verktyget.
  • Digitala hälsoverktyg och deras påverkan: Forskning kring hur det digitala påverkar arbete inom vård, omsorg och socialtjänst, samt individens egenförmåga i relation till digitala lösningar, eller beteenden. Det kan handla om ett enskilt verktyg, eller en digital kontext. En viktig fråga är också hur digitala tjänster påverkar tillgång och jämlikhet inom hälso- och sjukvårdssystemet. Etiska ställningstaganden också är avgörande för att bygga förtroende för tillämpning inom vård- och hälsosektorn.
  • Hälsodata och kvalitetssäkring: Kvalitetssäkrad hälsodata är en förutsättning för att skapa en individanpassad vård och omsorg. Forskningen fokuserar på att säkerställa kvaliteten i hälsodata, samtidigt som frågor kring cybersäkerhet, och integritet adresseras.

Pågående forskningssamarbeten

DigitalWell Arena samarbetar med flera ledande forskningsmiljöer för att främja utvecklingen av digital hälsoinnovation. Några aktuella exempel på samarbeten inkluderar:

PREDEM

En nationell innovationsmiljö för demensprevention, med fokus på att förhindra demensutveckling hos personer med begynnande kognitiv svikt. Inom PREDEM genomförs ett antal forskningsstudier, bland annat kring digitala verktyg för demensutredning i samarbete med primärvården i Region Värmland.

Health Data Sweden (HDS)

En EU-finansierad digital innovationshubb som fokuserar på att öka tillgången och användningen av hälsodata. HDS prioriterar bland annat kunskapsöverföring mellan forskning och företag för att förenkla och accelerera innovationsprocesser. HDS koordineras av KTH och involverar även aktörer som Uppsala universitet, Stockholms universitet, Leap for Life, EIT Health, E-health Arena och STUNS Life Sience.

Arenaprojektet vid Karlstads universitet

En satsning som är en del av DigitalWell Arenas grundfinansiering och syftar till att skapa en tvärvetenskaplig forskningsinfrastruktur för digital hälsoinnovation. Totalt ingår sex forskargrupper, DigitalWell Research Group, som främjar kunskapsutbyte med externa aktörer och tvärvetenskaplig forskning.

Jonas Matthing

Operations Manager