Startsida / Event

Seminarieserie: Att kvalitetsgenomlysa en hälsoapp

Välkommen till en seminarieserie i fyra delar om kvalitetsbedömning av hälsoappar, med start 18 september. Syftet är att ge dig som jobbar i offentlig sektor en checklista för de relevanta kvalitetskrav som behöver ställas.

I dag finns över 200 000 hälsoapplikationer (hälsoappar) tillgängliga för den svenska marknaden. Användningen skiljer sig åt mellan landets regioner och kommuner. Fragmenterade kravställningar bidrar till osäkerhet och långa ledtider för utveckling, upphandling och implementering. Det medför att Sverige går miste om bra lösningar, eftersom utvecklande företag söker sig till andra marknader.

Samtidigt tilltar regleringarna av den digitala tekniken och behovet av att etablera och samordna rutiner och regelverk för att dra nytta av de digitala möjligheterna ökar snabbt. En gemensam tolkning av vad som är kvalitet i en hälsoapp skulle förenkla innovation och upphandling och bidra till ökad tillit för den digitala tekniken. Det skulle samtidigt göra det enklare och tryggare att implementera ny teknik – så att bra lösningar kan nyttiggöras.

Seminarieserie i fyra delar

Hälsoinnovationsmiljöerna DigitalWell Arena och Leap for Life bjuder tillsammans med Linnéuniversitetet och SIS – Svenska institutet för standarder – in till en seminarieserie på temat: Att kvalitetsgenomlysa en hälsoapp. 

Deltagarna kommer under fyra tillfällen, med start 18 september, att guidas genom kvalitetskrav för evidens, användarvänlighet, data- och informationssäkerhet, teknisk robusthet och interoperabilitet. Föreläsningar ges av experter inom respektive område och utrymme kommer finnas för frågor och gemensam dialog.
(Observera att separat anmälan görs till varje tillfälle! Se nedan.)

Syftet med seminarieserien är att ge en ökad kunskap om de olika regulatoriska områden och standarder som omfattas vid bedömning av en hälsoapps kvalité. Det möjliggör en konkret dialog kring kraven som ställs, och skapa förutsättningar för en gemensam tolkning av hälsoappars kvalitet i Sverige.  

För vem? 

Serien riktar sig till anställda inom kommuner och regioner som på olika sätt formulerar krav på applikationer och deltar i bedömning-, upphandling, eller implementering av hälsoappar. 

Bakgrund 

Seminarieserien ges inom ramen för det ERUF-finansierade projektet Kapacitet för kvalitetssäkring av hälsoappar som genomförs av DigitalWell Arena, Leap for Life, Linnéuniversitetet, Region Värmland, Akademiskt primärvårdscentrum i Region Stockholm, Karlstad kommun, Arvika kommun, eHälsomyndigheten, KTH och Swedish Medtech. Projektet pågår till och med juni 2027. 

Vill du lära dig mer redan nu?  Ladda ner den internationella tekniska specifikationen ISO/TS 82304-2:2021

Seminarie 1 av 4: Evidens 
18 september, kl. 8.30-10.00

Seminarie 2 av 4: Användarvänlighet 
25 september, kl. 8.30-10.00

Seminarie 3 av 4: Data och informationssäkerhet 
16 oktober, kl. 8.30-10.00

Seminarie 4 av 4: Teknisk robusthet och interoperabilitet 
23 oktober, kl. 8.30-10.00 

Marie Granander

Project Manager